30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalTermoizolarea, relansată

Termoizolarea, relansată

Noua ordonanţă a reabilitării termice ar putea fi adoptată de guvernul Boc chiar în această săptămână.

Statul intenţionează să suporte jumătate din cheltuielile necesare reabilitării termice a imobilelor de locuit multietajate, potrivit unui proiect de act normativ finalizat săptămâna trecută. Finanţarea acestui tip de lucrări va fi împărţită între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, 50%, autorităţile publice locale, 30%, şi asociaţiile de proprietari, 20%. Conform documentaţiei, primăria poate prelua parţial sau integral cota asociaţiei de proprietari, prin hotărâri în care să fie stabilită şi procedura de recuperare a sumelor. De asemenea, primăria poate prelua parţial sau integral cota proprietarilor de apartamente care nu au posibilitatea de a suporta aceste cheltuieli. În prezent, la finanţarea programului de reabilitare termică a imobilelor guvernul participă cu doar o treime, iar asociaţia de proprietari trebuie să suporte 33 la sută din costuri, restul revenindu-i primăriei. Rezultatul este dezastruos: câteva sute de blocuri din toată ţara au fost termoizolate prin acest sistem în ultimii trei ani. În Craiova, doar două proiecte au primit finanţare, însă blocurile nici acum nu sunt izolate. Craiovenii au preferat lucrări de reabilitare termică ieftine şi rapide, fără proiecte, dar şi fără siguranţă. „Prin această ordonanţă se încearcă reducerea consumului de energie pentru încălzirea blocurilor de locuinţe, cu efecte multiple: reducerea costurilor de întreţinere cu încălzirea, diminuarea efectelor schimbărilor climatice, creşterea independenţei energetice prin reducerea consumului de combustibil folosit la producerea agentului termic pentru încălzire etc.“, este de părere reprezentantul Primăriei Craiova în domeniu, Marian Giubelan. Un câştig ar avea şi municipalitatea, care deţine câteva imobile degradate, dar pentru care nu are bani. Conform ordonanţei Boc, primăria i-ar putea solicita statului 50% din necesarul cheltuielilor pentru reabilitarea acestor blocuri.

Inventar obligatoriu

În proiectul ordonanţei privind creşterea performanţei energetice a imobilelor este prevăzut şi un termen pentru „identificarea şi inventarierea blocurilor de locuinţe realizate după proiecte elaborate în perioada 1950-1990“: 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. În funcţie de acest inventar, proiectele pentru reabilitarea termică vor putea fi întocmite pe tipuri de blocuri, şi nu pentru fiecare. „În acest mod vor fi scurtate semnificativ perioadele de adoptare a soluţiilor tehnice şi a documentaţiilor de execuţie“, consideră Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova.

Scutiri la taxe

Certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire necesare execuţiei lucrărilor de reabilitare se vor obţine gratuit, conform noii ordonanţe. Prin excepţie de la prevederile legale, nu se vor plăti nici cotele de 0,7% şi 0,1% din valoarea de execuţie către Inspectoratul de Stat în Construcţii şi nici cota de 0,5% către Casa Socială a Constructorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII